4-1

  1. Toy Story

Toen de eerste film van Pixar uitgebracht werd in 1995, was het geanimeerde genre geheel nieuw. Het was niet alleen het hele CG, hoewel dat zeker iets groots was. Maar het was ook dat waar we de hele lijst al over spreken. De menselijkheid en de emotie die door director John Lasseter en de rest van het team in de film zijn gestoken.

Het originele verhaal van Woody, Buzz en de rest had een koud en harteloos verhaal kunnen zijn, met het toen nog onbekende bereik van CG animatie. Iedereen die het wel eens slecht gezien heeft, het televisie gehalte CG is waar we op doelen. Maar Toy Story was technisch gezien al aan de top van zijn kunnen, waarbij er ook nog eens een heel aantal bekende thematische gedachtenlijnen aan toegevoegd zijn. De rivaliteit tussen Tom Hanks houten cowboy en Tim Allen’s ruimtewezen, de komedie tussen twee maatjes en de angst dat we allemaal vergeten zullen worden en natuurlijk het idee dat het speelgoed een leven van zichzelf heeft. Het resultaat was zo een dusdanig groot succes dat het een Pixar echt naamsbekendheid heeft gegeven.

 

  1. Up

Up laat zijn krachten zien tijdens de eerste tien minuten, met slechts een aantal regels als dialoog en een openingsmontage wordt er kennisgemaakt met de hoofdpersoon Carl, en het laat het verhaal achter zijn leven zien en zijn liefde voor Ellie. Hoe ze elkaar ontmoet hebben als kinderen, tot hun huwelijk, dat het niet mogelijk was om kinderen te krijgen en ten slotte haar dood. De laatste twee elementen vertellen je alles wat je moet weten over de film, waarbij Pixar weer eens duidelijk maakt dat er niet gesproken hoeft te worden om het publiek een emotioneel en krachtig moment te kunnen laten zien.

Het avontuur dat volgt, laat Carl en padvinder Russel zien, die samen op een groot avontuur gaan. Het hele huis van Carl gaat de lucht in met ballonnen! Toch is de film doordrenkt met betekenis en empathie, wanneer we kijken naar Carl lijkt hij letterlijk de last van het huis te dragen op zijn rug, terwijl hij poogt om het drijvende huis door de jungle te krijgen om het op de plek te krijgen waar hij en Ellie vroeger van droomde. Het is een grappige, spannende en ontroerende film. Up is een schitterende film en is de tweede animatie film ooit, om een Best Picture nominatie te hebben ontvangen bij de Oscars.

 

  1. Wall-E

Je zal toch moeten geloven dat een robot verliefd kan worden op Wall-E, Pixar begon het flirten met een klein experimenteel randje aan het film maken. Het ervoor zorgen dat de Amerikanen betalen voor het plezier aan dit experiment. Want welke andere animatiestudio kan een film aanbieden die vrijwel zonder dialogen is, maar nog steeds geniaal en zelf een Oscar heeft voor beste animatiefilm? Het is Pixar’s bereidheid om uit het vaste regiment te breken, dat ervoor zorgt dat zoveel films de moeite waard zijn. Waar ze bij Disney vervallen in oude trucjes, lijkt het zo te zijn dat ze bij Pixar actief tegen aan het werken zijn om dit weer een trend te laten worden.

Wall-E heeft onbetwist technische en conceptuele problemen, maar het is de emotionele kern van het verhaal wat de film zo uniek maakt, en anders maakt dan zomaar een animatiefilm. Het maakt niet uit hoe je denkt over de film, het gaat erom wat je voelt tijdens het kijken van de film. En Wall-E zal je uiteindelijk in vervoering brengen en zal ervoor zorgen dat het hele publiek iets voelt. Het biedt de oudere kijkers de mogelijkheid om de diepere thema’s te onderzoeken, terwijl de meer jeugdige kijker het verhaal vol van sensatie en kleurrijke beelden in zich opneemt. Al met al is het een eenvoudig verhaal wat enorm mooi is weergegeven.

In het hart van de meeste Pixar films is het thema isolatie, en Wall-E is een bekroning van de animatiestudio’s met een verhaal met meditatie, eenzaamheid en het jezelf opnieuw leren handhaven. Ieder leven wezen bevat een verlangen om verbinding te maken met iemand anders. En er werd ons verteld vanuit de teaser dat iedereen dit kleine robotje in zijn hart zou gaan sluiten. En dat hebben we gedaan, dat hij op Johnny 5 lijkt? Maakt niet uit, dit doen we met ons hart. Pixar heeft gewoon weer een manier gecreëerd om fantastische personages aan je hart te verbinden, en alles wat Wall-E wilde was iemands hand vasthouden zoals hij in de film Hello had gezien. Maar de toekomst laat een donkeren schaduw zien – een film met een klein donker randje.

 

  1. Toy Story 3

Laat het aan Pixar over om de beste derde deel ooit te maken! Het verhaal van Andy die naar de universiteit gaat, het verlaten van Woody en Buzz en het omgaan met de bende met de onbetwiste slechterik Lots-O’-Huggin de beer bij het nieuwe kinderdagverblijf. Het is de leukste film van de Toy Story films en het is een drama, een actiefilm en een komedie ineen. Alle verhaallijnen laten zien hoe Hollywood hier nog een puntje aan kan zuigen. Het is een levendig verhaal over herinneringen, het verstrijken van tijd en het laat zien hoe je mensen moet behandelen in je leven. De symbiotische relatie die het speelgoed heeft met hun eigenaars is in Toy Story iets wat merkwaardig genoemd kan worden. Om het speelgoed echt gevoel te willen geven, moeten de eigenaren vreemde dingen doen en hun fantasie gebruiken en met ze spelen. Er moet bijna een verhoogd gevoel van verwondering gevonden worden voor het speelgoed om zich heel te voelen.

Zoals alles wat Pixar doet, is de aandacht voor details hier ook weer ongelofelijk. De split beelden tussen het kinderdagverblijf en Alcatrez zullen je verbazen. Hoe de glijbaan in de speeltuin in een uitkijktoren verandert ‘s nachts en zo meer. Het niveau van details, in dingen als de haarlijn van Woody is verbazingwekkend. De laatste vijftien minuten van de film behoren tot de sterkste die Pixar ooit heeft gemaakt. De film is alles bij elkaar gewoon pure verwondering verpakt in een dosis vreugde.