16-13

  1. Cars 2

Deze film lift voornamelijk mee op de beste elementen van de eerste film, voeg daar aan toe dat Lightning McQueen en Mater uit Radiator Springs weggehaald worden, en in het midden van een snelle en dynamisch spionnen drama worden neergezet. Wat er bij deze film het meeste gemist wordt is de warmte en de liefde welke in de meeste Pixar films naar boven komt. Het wordt volledig achtergelaten in het stof.

Het is ook een meer donkere film, waarbij verschillende auto-karakters een naar, vroegtijdig einde toegeschreven krijgen. Maar het dynamische van de film, welke erg snel is werkt hier in het voordeel. De momenten die soms morbide genoemd kunnen worden, verdwijnen net zo snel uit beeld als een rondje op het race track. Cars 2 heeft niet het hoge magische gehalte wat je zou verwachten van een Pixar film. Maar het heeft nog steeds een hoog gehalte aan avontuur dat op grote snelheid voorbijkomt.

 

 

  1. Cars

Het zal geen verrassing zijn dat Cars uit 2006 onderaan deze lijst staat, omdat dit deel en het vervolg de minst geliefde Pixar films zijn tot dit moment. Maar zoals we hierboven ook al ergens vermeld hebben, wanneer het op Pixar aankomt, is het nog altijd heel veel beter dan een heleboel van de andere troep die er op de markt gebracht wordt door Hollywood. De film vertelt het verhaal van Lightning McQueen (Owen Wilson) die een nieuweling is in het autoracen en al snel leert dat winnen lang niet alles is. Wat naar veronderstelling gemakkelijk zou moeten zijn voor Lasseter en zijn team om te prediken, nu ze vrijwel alles zelf gewonnen hebben.

 

De film die erg vermakelijk is en slim gemaakt, maar kan gewoon de hoge standaard niet bijbenen, Pixar heeft in de afgelopen 15 jaar de lat bijzonder hoog gelegd voor zichzelf, en zoals er gequote wordt “Cars is hardly the bump in the road that some predicted. It’s still a fun movie, it’s cute and has enough going for it to draw in audiences. The unfortunate aside on Cars is that, unlike Pixar films past, this may be the first entry by the studio that parents will want to avoid re-watching alongside their kids, opting instead to plop their kids in the back of the mini-van with a set of headphones. Even the kids may opt to go back to that worn copy of Finding Nemo or Incredibles quicker than expected.” In deze quote komt sterk naar voren dat het een leuke film is, waarin genoeg gebeurt om het publiek bezig te houden. Nadelig kan echter genoemd worden, dat het een van de eerste films is waarvan ouders zullen proberen te voorkomen dat ze de film nogmaals moeten kijken met hun kinderen. En zelfs kinderen zullen naar verwachting sneller naar een film als Nemo of Incredibles grijpen.

 

 

  1. A Bugs Life

Dit was de tweede film van Pixar net na Toy story. Een geweldig tweede project voor de jonge ondernemers. Hoewel de film het succes van Toy Story niet helemaal kon evenaren, was het toch een groot succes. Groot genoeg om wel de film Antz van Dreamworks te kunnen overtreffen. Dave Foley is te horen als de stem van Flik, Flik is een outcast die nadat zijn kolonie bedreigd wordt door sprinkhanen, een heleboel eenzame insecten aantreft om hem te helpen.

 

Met deze film hebben Lasseter en zijn coregisseur Andrew Stanton nog maar eens een geniale film hebben gemaakt met de Pixar formule. Dit is een mix van kindvriendelijke comedy, vriendelijkheid en nostalgie met animaties die state of the art zijn. Doe hier een aantal elementen bij als Kevin Spacey die de stem doet van Hopper, die de slechteriken aanvoert en Randy Newman die de film voorziet van muziek. Dit alles maakt er een verfijnd geheel van, en zeg nou zelf, wie anders dan Pixar kan insecten er zo leuk uit laten zien?

 

 

  1. Brave

Dit is de eerste Pixar film waarin een vrouw het voortouw neemt (de pijl schietende prinses Merida) maar ook de eerste film die zich in het verleden plaatsvindt (Middeleeuws Schotland) en hun dertiende film die op plaats één binnenkomt. Brave is een film die alle relaties die er in sprookjes voorkomen achter zich laat. Geen boze stiefmoeder met een stiefdochter, geen vader dochter band of prinsen en prinsessen romantiek. Maar om aan de traditie gehoor te geven wel een gecompliceerde maar toch liefdevolle band tussen een moeder en dochter die beide even eigenwijs als koppig zijn. En ondanks dat alles zal Brave nooit iets anders worden dan een traditioneel Disney prinsessen verhaal.

Het verhaal is een verrassende wending voor een studio waarbij het verhaal alles is. En het verhaal zit propvol met girl power momenten, stijlfiguren en terechtwijzingen op de juiste momenten. Brave is een technisch wonder (de wilde krullen van Merida, de mistige hooglanden met impressief 3D) maar het is daarnaast duidelijk een kleinere inspanning van Pixar wanneer het gaat om baanbrekend zijn. Volwassenen kunnen de schoonheid van de film waarderen, maar zullen zeer waarschijnlijk terug verlagen naar de transcendente Pixar films waar ze verliefd op zijn geworden.